Kalíškování potrubí - návod kalíškovač

Robion

Kalíškování potrubí - návod kalíškovač

Příspěvek od Robion »

Při kalíškování je velmi důležité dobře uříznuté potrubí. Nesmí být uříznuto: šikmě,nerovně,hrubě. K řezání používejte speciální nástroje na řezání trubek (S řezacími kolečky)

Po uříznutí trubky je nutné odstranit ostřiny/otřepy z vnitrní i vnější strany. Je vhodné použít speciální nástroj a nebo vhodný výstružník. Při začišťování mějte trubku vždy skloněnou k zemi tak aby piliny nezapadly do trubky.

Po ustřižení a očištění trubky nasuňte na trunku šestihranou matici která bude umístěna na zařízení. Po kalíškování by jste jí už nenasadily!

Nyní trubky upevněte do kalíškovače s přesahem dle tabulky níže. Proveďte kalíškování  potrubí pomocí k tomu určeného
nástroje. Pokud jste to ještě nedělali, tak si tento postup nacvičte na kousku trubky předem.
kalisky.jpg
 
Vnější průměr Vnější průměr Přesah při kalíškování  síla stěny
mm inch mm mm
Ø6.35 1/4" 1.1~1.3 0.7
Ø9.52 3/8" 1.5~1.7 0.8
Ø12.7 1/2" 1.6~1.8 0.8
Ø15.88 5/8" 1.6~1.8 1.0
Ø19.05 3/4" 1.9~2.1 1.0
Provedená úprava kalíškovačem musí být precizní. Kalíšek nesmí být zešikmen, mít poškozený povrch vrypy, nesmí být viditelné trhliny a steny nesmí být nerovnoměrné.
kalisky.jpg
Šestihrannou matici dotáhněte momentovým klíčem silou dle následující tabulky:
Vnější průměr Vnější průměr Utahovací moment Utahovací moment
mm inch kgf.m N.m
Ø6.35 1/4" 1.8~2.5 17-25
Ø9.52 3/8" 3.4~4.2 33-41
Ø12.7 1/2" 5.5~6.5 54-64
Ø15.88 5/8" 6.3~8.2 62-80
Ø19.05 3/4" 9.9~12.1 98-117
A důležitý tip na závěr: CU trubku před kalíškováním zahřejte plynovýmn hořákem, tak aby změnila barvu povrchu. Kalíškujte po zchladnutí (ponořte konec do vody). Trubka dočasně změkne a kalíškování půjde lépe. Prý to nevydrží a po pár hodinách už je zase tvrdá jako dřív (neověřeno)
Přílohy
presah_kaliskovani.jpg
presah_kaliskovani.jpg (16.36 KiB) Zobrazeno 6825 x

Odpovědět

Zpět na „Dílna a výroba“