Číslo | Název | Potraviny, ve kterých se vyskytuje | Vliv na organismus |
E 101 | riboflavin, vitamin B2 | cereálie | dobrý pro imunitní systém, chrání před šedým zákalem, zmírňuje migrény |
E 160a | karoteny | sýry, zmrzliny, majonézy | ničí volné radikály, prevence chorob srdce |
E 161b | lutein | mléčné výrobky, salátové zálivky | snižuje riziko rakoviny plic |
E 170 | uhličitan vápenatý | kakao holandského typu | nutný pro zdravé zuby |
E 300 | vitamin C | džusy, nealko. nápoje | antioxidant |
E 306 až E 309 | vitamin E | rostlinné tuky | antioxidant, zvyšuje imunitu |
E 406 | agar | tavené sýry, masné výrobky, želé | má mírně projímavý účinek |
E 410 | karubin | nápoje, cukrovinky, sýry | pomáhá snižovat hladinu cholesterolu |
Éčka a jejich vliv na lidské zdraví
Éčka a jejich vliv na lidské zdraví
Ne všechna éčka mají neutrální nebo negativní vliv na lidský organismus. Existují i taková která jsou spíše prospěšná: