Netiketa pro fóra

Máte nějaký problém s počítačem? Napište o něm do této sekce! Vyřešíme ho :)
Uživatelský avatar
RoliD
Administrátor
Příspěvky: 250
Registrován: pát 10. črc 2015 12:47:18

Netiketa pro fóra

Příspěvek od RoliD »

Narazil jsem na potřebu začlenit Netiketu do pravidel AndroidForum.cz a vlastně i do nejen.cz a protožedefinice netikety na wikipedii mi přijde mírně archaická a pro české fórum ne zcela vhodná, tak jí zkusím osvěžit a zasadit do dnešní doby.

Co se tedy o netiketě píše na wikině:
ABBC3_SPOILER_SHOW
Co se ní píše pan Satrapa na Lupě:
ABBC3_SPOILER_SHOW

Moje první úprava bude na tykání. Tykání je na fórech časté, takže netiketu převádím do tohoto osobnějšího formátu. Ono obecně tam, kde se tyká je větší šance na nějaké to překračování netikety a aktuální verze netikety je potřeba.
  1. Nezapomínej, že na druhém konci jsou lidé jako jsi ty a nikoli počítač. Proto než odešleš příspěvek do diskuse, je dobré se zamyslet, zda bys totéž a ve stejné formulaci řekl/a dotyčnému do očí.
  2. Dodržuj obvyklá pravidla slušnosti normálního života. Co je nevhodné v obvyklém životě, je samozřejmě nevhodné i na Internetu.
  3. Zjisti si pokud je to možné a s taktem s kým mluvíš. Internet je přístupný všem lidem, všeho věku, všech národností a všech druhů znevýhodnění. Je vhodné se vyjadřovat vždy, tak aby druhá strana nebyla vystavena zbytečnému diskomfortu v komunikaci.
  4. Ber ohled na druhé. Ne každý má tak dobré možnosti jako ty. Povyšování a dehonestace z různých příčin (například ekonomických,zdravotních...) je vždy nevhodná a zcela neslušná.
  5. Je vhodné psát s diakritikou. Vyvaruješ se tak mnohým nedorozuměním. Nekomol rodnou řeč.  Pokud jste z nějakého důvodu nuceni psát bez diakritiky, snaž se používat správný pravopis.
  6. Nebuď v komunikaci agresivní a hrubý, nezveřejňuj nepravdivé a nepodložené informace.
  7. Pomáhejte v diskuzích. Pokud má někdo v diskuzi nějaký problém, odpovězte mu, pokud znáte odpověď. Někdo jiný zase pomůže vám. Platí zásada: „Napřed poslouchej, pak piš.“
  8. Nezneužívejte svou moc či své vědomosti. Pokud máš více možností v ovládání serveru, diskuze, například jsi administrátor nebo moderátor, tak je zcela vyloučeno používat technických možností za účelem svého osobního prospěchu v probíraném tématu.
  9. Odpouštěj ostatním chyby. I ty je děláš. Nevysmívej se jim a nenadávej za ně. Buď ten kdo na chybu korektně upozorní a pomůže jí odstranit.
  10. Nešiř bludy a nehádej se do nekonečna o své pravdě, kterou neumíš podložit nějakým logickým tvrzením nebo hodnověrným zdrojem
  11. Pokud se setkáte s někým, kdo se baví vandalismem, trolováním, arogancí vůči někomu jinému. Tak ho ignorujte a pokud možno jeho zprávu označte systémovým tlačítkem jako nevhodnou a nebo toto chování nahlašte administrátorovi serveru. Je nevhodné s vandalem řešit jeho přečin otevřeně. Ostatním čtenářům se tak otevírá zcela zbytečná a nepříjemná diskuze mimo téma.
  12. Nejsi středem kybervesmíru. Neočekávej, že každý hned všeho nechá, jen aby odpověděl na Tvůj dotaz. Buď trpělivý.
  13. Pokud se dostaneš do sporu a ten se přiostří, tak vždy argumentuj k věci. Nepoužívejte osobní invektivy nesouvisející s předmětem sporu.
  14. Tvůj příspěvek bude jeho čtenáře stát čas. Zodpovídáš za to, že věnovaný čas nebude považovat za vyplýtvané. To konkrétně znamená. Tedy buď stručný/á. Pište k věci a omezuj balast. Nemáte-li co nového k tématu sdělit, raději nepiš vůbec.
  15. Každý někdy začínal a studená sprcha či veřejné pranýřování začátky nijak neusnadní.
  16. Každý v čemkoli začínající, ať si nejprve pročte již existující informace a použije automatické vyhledávače v dostatečné míře. Nahrazovat si svojí lenost vyžadováním odpovědi, které musí jiný člověk věnovat čas je neslušné a nevhodné.
  17. Případné prohřešky proti Netiketě kritizujte raději soukromým dialogem s provinilcem než veřejně.
  18. Je vhodné přizpůsobit své chování okolí, v němž se právě nacházíte. Například při chatu bývá prostředí daleko familiárnější.
  19. Netapetuj příspěvky smajlama, emotikonama či paznakama. Nepoužívej CAPS LOCK, je to neslušné!
  20. Vždy respektuj místní autoritu moderátora či administrátora. Nesouhlasíš-li s jeho postupem, obrať se na administrátora či majitele fóra - vždy se dá najít oboustranně výhodné řešení. V žádném případě se však neuchyluj k nadávkám, jízlivým poznámkám, záměrnému porušování pravidel nebo k obcházení moderátorova rozhodnutí.
  21. Neposílej administrátorům fóra ani moderátorům soukromé zprávy obsahujícími dotazy, které patří na fórum (např. dotazy na návody a postupy, apod.)

Text Netikety je stále živý. Prosím komentujte a navrhujte změny, tak aby se dosáhlo co nejefektivnějšího textu.

Odpovědět

Zpět na „Počítačová poradna“